A jóga 8 tagja

Kezdő jógázóként legtöbben a testgyakorlatoknál kezdjük a jógát. Formásabb, ruganyosabb testet szeretnénk és jó lenne ha nem kapnánk el minden náthát a munkahelyen. Aztán ahogy megszeretjük ezt a “mozgásformát”, többeket elkezd érdekelni ennek az egésznek a háttere, honnan jött, mi is ez a jóga, mi van az ászanákon túl.

A testhelyzetek, ászanák a jóga 8 tagja/ága közül csak az egyik ág. A bölcs Patandzsali a Jóga Szutrákban írt erről a 8 ágról, azaz ashtangáról (ashto-nyolc, anga-ág/tag – nem összekeverendő a Pattabhi Jois féle Ashtanga jógával).

a-joga-8-tagja1

A jógával való ismerkedést érdemes az ászanákkal kezdeni, mert azok megtisztítják a testet, fejlesztik a koncentrációt és felkészítenek a mélyebb, belső gyakorlásokra, mint a meditáció vagy a pránajáma. Olyan egyszerű dologra gondolj itt, mint hogy képes leszel 5-10 percig kényelmesen, egyenes háttal ülni törökülésben vagy lótusz pózban a meditációhoz.

Az sem baj, ha valakit a jóga filozófia annyira nem érdekel (még), mert az ászanákon keresztül ő is érezni fogja a jógázás jótékony hatásait, a harmóniát, nyugalmat. Ne erőltess semmit magadra! A jóga ösvényén a saját tempódban járj!

A következő hónapokban a 8 tagról fogok részletesebben írni. Először a jama elveket veszzük át, azt, hogy hogyan lehet ezeket a több ezer éves szabályokat 2017-ben alkalmazni.

Addig is gyakorolj kitartóan!

(featured image: Pinterest, infographic: Jóga Erikával)

 

Hozzászólás